(From the architect) A small house that wants to be big. A small footprint and simple construction means low cost. That’s the idea when we set about designing a house for a young couple on a site surrounded by other single-family homes on the west side of Gothenburg.

villa_kristina_02 villa_kristina_03

We turn inward with an atrium scheme, away from the view of—and from—the neighbors. The nicest view is toward the mature trees and the exposed bedrock in the southwest, so we open the courtyard up on that side.

villa_kristina_04 villa_kristina_05

The building is perched lightly on piers, hovering a half-meter over granite bedrock honed by the ice age. That means that to reach the building we need a stair and a ramp (accessibility requirement) along the blank northeast side. The elevated floor of the atrium courtyard is built up of decking over beams, with steps down to the surrounding terrain.

villa_kristina_06 villa_kristina_07

On the inside, it’s the outside that dominates. The narrow kitchen with its long table is always a part of the changing seasons that play out in the courtyard. Floor-to-ceiling glass and broad sliding doors help erase the boundary between inside and out. Okay, it’s a cliché—but it works.

villa_kristina_08

The entrance wall is thickened to hold a fireplace (the chimney is part of the roof landscape) with a built-in sofa, a room for collections, the kitchen (back-to-back with the exterior mechanical room), and an air-lock entry with guest bathroom.

villa_kristina_09 villa_kristina_10 villa_kristina_11

The exterior is clad entirely in whitewashed (Sioo treated) smooth-planed spruce. It will age to a pale gray.

villa_kristina_12

Photos by James Silverman

Posted by:Somewhere Staff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *